• Informační portál pro Brno a okolí - kultura, finance, sport, obchod.

  • Jednička mezi portály pro Brno a okolí. Jsme s Vámi již 10 let.

  • Úplný kulturní přehled - u nás najdete vše, čím Brno žije!

pátek 26.04.2024, Oto
zpět na úvodní stranu

Kultura, Brno


Fléda

Štefánikova 24, 602 00 Brno, www.fleda.cz , levelb@fleda.cz , tel.: (+420) 533 433 432 

23.4., 20:00

Michal Ambrož & Hudba Praha


Jméno Michala Ambrože je tradičně spojováno s legendami české nové vlny Jasnou Pákou (v níž stále hraje) a Hudbou Praha. Po rozpadu Hudby Praha v roce 2015 se Ambrož postupně obklopil o generaci mladšími, ale velmi zkušenými muzikanty s jazzovým a bigbeatovým backgroundem a vznikla kapela Michal Ambrož & Hudba Praha. Na počátku nového projektu stál nápad Davida Kollera, kamaráda a dlouholetého spoluhráče z Jasné Páky, který je autorem konceptu i producentem jejich společné úspěšné desky Srdeční příběh (2016). „Záměrem bylo udělat něco jako Best of Michala Ambrože, kde budou věci, které napsal on sám. Zároveň to ale neměly být ty nejznámější hity Hudby Praha, ale právě písničky, kterým budou slušet nové aranže a moderní zvuk,“ vysvětlil v rozhovoru pro musicstage.cz kapelník skupiny, kytarista a houslista Radovan Jelínek (ex-Nšoči, ex-Divoký srdce a Jasná Páka).

Fanoušky i kritiky oceňované album Srdeční příběh obsahuje deset autorských písní Michala Ambrože, které David Koller přepracoval do nové aktuálnější podoby. Výsledkem jsou nahrávky, které dotahují potenciál Ambrožových skladeb téměř k dokonalosti. Jejich autor tentokrát při nahrávání odložil kytaru a poprvé se soustředil pouze na zpěv, který tím neztratil nic ze svého charisma, ale výrazně získal na jistotě. V jednom případě (Skoro bez sebe) s ním zpívá i Koller, který svou producentskou prací dal jeho písničkám zcela nový rozměr. Do koncertní podoby ho formace Michal Ambrož & Hudba Praha dokáže převést díky hvězdnému instrumentálnímu obsazení složeného z hudebně vzdělaných muzikantů, kteří prošli mnoha různými projekty.

Kromě Radovana Jelínka v kapele působí bubeník Martin Kopřiva (kapela Anety Langerové, Lanugo, Baterky, T4 ad.) a jeho kolega z kapely Anety Langerové baskytarista Jakub Vejnar (Baterky, Chapman Stick, MUFF, Michal Pelant Band ad.), na klávesy hraje Matěj Belko (kapela Kláry Vytiskové, Baromantika Lenky Dusilové), na kytaru Michal Pelant (Michal Pelant Band) a na saxofon Jakub Doležal, který vystupuje a nahrává s celou řadou domácích projektů od vlastního kvartetu až po kapelu Vladimíra Mišíka. Silnou nástrojovou sestavu doplňují vokalistky Markéta Foukalová (Lanugo) a Tereza Kopáčková (Ballage Band, Wild Stickes), které jsou známé také jako zakladatelky dětského pěveckého sboru Beznot (účinkuje s Anetou Langerovou, Lenkou Dusilovou, Ondřejem Rumlem nebo Matějem Ruppertem).

V roce 2015 se Hudba Praha rozpadla a rozštěpila na dvě uskupení. Zatímco Hudba Praha Band se pod vedením Vladimíra Zatloukala a Jiřího Jelínka stala klasickým revivalem Hudby Praha a Jasné Páky, Michal Ambrož kolem sebe soustředil skvělé muzikanty z úplně jiného okruhu, i díky nimž kapela Michal Ambrož & Hudba Praha stojí především na kvalitních instrumentálních a pěveckých výkonech.

Předprodej 300 Kč (+ poplatky sítě)

[ zpět ]


 

Kultura, Brno

Zpravodajství

Víte o kulturní akci, která zde není?

 
Jméno:

 

Inzerujte s námi

Katalog firem pro Brno | Regionální zpravodajství | Brno a kultura | Sport v Brně | Počasí v Brně | Slovníky | Mapa Brna | Finance | Důležitá telefonní čísla
Úřady v Brně | Informace pro inzerenty

© AKON Česká republika,s.r.o, 2001 - 2012